Binnen onze vereniging Vlug Trug worden er verschillende evenementen georganiseerd door de evenementencommissie. Deze zijn gericht op alle leden. Daarnaast zijn er initiateven van enkele leden om in een meer specifieke behoefte te voorzien. Zo is dit jaar voor de derde keer een meerdaagse naar Winterberg geweest waaraan 12 Vlug Truggers hebben deelgenomen. Verder hebben onlangs 9 Vlug Truggers een monstertocht naar Münster gefietst. Deze Münstertocht staat niet op zichzelf. Lees in het interview met initiator van het eerste uur, Peter Goossens, de geschiedenis van dit evenement.

“ Monstertocht”! Hoe is het idee hiervoor ontstaan?

Toen ik lang geleden 50 werd hebben we een eerste ‘abdijentocht’ gereden: Achelse Kluis – Postel – La Trappe. Het idee was toen om op een rustig tempo mijn twee hobby’s te combineren: fietsen en bier drinken. Na een aantal jaren nam echter de belangstelling af. We hadden sowieso in de club een aantal mensen die graag eens wat langere tochten maken. Hieruit is bv de Kinderdijk tocht en de Posbank tocht ontstaan. Dat was altijd minder dan 200km. Henri van Son stelde voor om eens naar Zeeland (de Mosseldam) te fietsen. Dat was de eerste monstertocht.

Wat is een monstertocht? Hoe is de naam hiervoor ontstaan?

Volgens sommigen mag het een monstertocht zijn als de lengte van de tocht meer dan 250 km is. De definitie wordt bijgesteld met het aantal glazen bier of wijn dat na afloop gedronken is: meer drank maakt dat de tocht langer moet zijn geweest. In de praktijk komen we meestal ergens tussen de 225 en 250 km uit met een uitschieter vorig jaar van 285 km naar Brussel op en neer.

Wanneer was de eerste monstertocht en waar ging deze naartoe?

Dat was dus de Mosseldam route, dat was in 2013. Daarna zijn er nog tochten naar de Oesterdam, de Maasvlakte, Amsterdam, Scherpenheuvel en Brussel gereden. Dit jaar was het voor het eerst, dat voor de meesten het een enkele reis naar Münster (Münstertocht) was, waarbij er toch een viertal de andere dag ook terug is gefietst.  Ik vind routes maken leuk, maar ook anderen maken en organiseren de trip soms. Zo was de 6D tocht naar Amsterdam van Roland.

Wie kan er aan meedoen? Wat moet een deelnemer in ieder geval kunnen?

Het is een tocht van ‘gelijkgestemden’. Het is geen wedstrijd, maar er wordt best doorgefietst. Je hoeft geen lid te zijn van de club, er zijn tochten geweest met ‘gast fietsers’  We ‘evalueren’ de tocht – dat gaat het best met Weizenbier en dan ontstaan meestal wat ideeën over een volgende tocht. Er wordt een datum vastgesteld en dan wordt een WhatsApp groepje gemaakt voor degenen die meegaan of denken mee te gaan. Er wordt bekendheid aan gegeven in de A- en de B- groep, omdat dit toch de doelgroep is gezien afstand en tempo. Geleidelijk aan is de tocht van een B-groep tocht wat meer een A-groep tocht geworden. Maar als modale B-groep fietsen kan ik melden dat met wat training vooraf je prima mee kunt fietsen. Dan maar wat minder stukken op kop. Er wordt goed op elkaar gelet.

Inmiddels zijn er meerdere tochten geweest. Wat is jouw mooiste herinnering?

Het boottochtje over de Maasvlakte (met Rotterdams cabaret) was erg leuk; Eerst door Rotterdam en dan windkracht 5 langs de Nieuwe Waterweg stoempen om de boot te halen…om vervolgens na het entertainment op de boot terug te waaien naar Den Dungen. De route naar Amsterdam was ook erg mooi.

Dit jaar ging de tocht naar Münster. Hoe is de tocht verlopen?

We zijn dus naar Münster gefietst over 225 km. Wind stond gunstig, dus dat ging allemaal prima. Onderweg had Bert wat stukken aan de fiets, maar niks ernstigs. Het was opvallend hoe vlak het parcours was. Overnachten in een pittoreske buurt in Münster, maar prima hotel. Fiets mee op de kamer. De volgende dag ging de helft met de fietst terug (200 km wind tegen dus) en de andere helft met de trein. Prima gegaan allemaal – op een valpartij van Mark na.

Denk je dat er een volgende tocht komt? Is er al een idee waar deze naartoe gaat?

Er komt vast volgend jaar weer iets. We moeten even nadenken of dat met of zonder overnachting wordt. Dat is aan ‘de ervaringsdeskundigen’. Dat gaat ook bepalen waar naar toe.

Hoe kunnen belangstellenden zich aanmelden?

Zodra we een datum hebben – een aantal maanden van tevoren – geven we ruchtbaarheid aan het idee. Wie mee wil (durft) meldt zich bij iemand die ook mee gaat en komt in het WhatsApp groepje. Een maand of zo van tevoren peilen we definitief.