Het was op 6 juni 1944 dat de geallieerden de aanval inzetten op de Duitsers die toen een groot deel van West-Europa hadden bezet.

Bij verrassing kwamen ze in Normandië aan land. Die dag en actie staat bekend als D-day.

Dit jaar op 6 juni 2024 is D-day op grootse wijze herdacht in Normandië. Alle staatshoofden van betrokken geallieerden en bevrijde naties waren daarbij aanwezig. Het was de 80-e herdenking.

Daar hebben we met eigen ogen kunnen zien hoe de bevrijding door veelal erg jonge gasten, die nog nooit een voet op het vaste land van Europa hadden gezet, nog leeft in die regio.

Vele liefhebbers luisterden de herdenkingsmomenten op met hun goed onderhouden oude legervoertuigen en bijpassende kledij. Op het strand in onder meer Arromanches werd een mooie presentatie gegeven. Getuige bijgaande foto.

Het zou nog ruim 4 maanden duren voordat de geallieerden erin slaagden om ook Nood-Brabant te ontzetten. Vanwege de 80-e keer wordt dat dit jaar (2024) ook groots herdacht.

Op zondag 20 oktober mochten wij als Vlug Trug ook een eervolle bijdrage leveren, door het herdenkingsvuur van Sint-Michielsgestel naar Den Dungen te fietsen. Het was even wennen dat we de gehele weg mochten gebruiken, want we werden vooraf gegaan door twee motor ordonnansen uit de huidige tijd en 1 uit de historie.

Onze voorzitter Richard Broeren heeft zich van deze niet ongevaarlijke taak (zo bleek) goed gekweten. Hij mocht het vuur in den Dungen overdragen aan de burgemeester die het vervolgens doorgaf voor de etappe naar het volgende dorp.

Het was mooi om met het in clubtenue gekleed ensemble het “eigen” Gestel uit te rijden en het “eigen” den Dungen binnen te rijden. We werden gevolgd door een stoet van 67 oude militaire voertuigen die op diezelfde ochtend om 08.00 uur al in Best waren verzameld voor de eerste etappe.

Als we terug denken aan 80 jaar terug dan mogen we nu nog ongelooflijk veel waardering hebben voor onze bevrijders van toen.

Fijn dat ruim 20 Vlug Truggers op deze historische zondag de moeite hebben genomen om de vereniging te vertegenwoordigen. Hulde!

Bijgaande foto’s geven een mooie impressie.