Op 11 juli 2020 heeft Gerard ‘Broer’ Hairwassers het werelduurrecord met een gemiddelde van 31,67 km/h gereden. Hij heeft dit gedaan in de leeftijdcategorie 80-jarigen. Het evenement speelde zich af op de wielerbaan in Geleen.

Werelduurrecord voor Gerard Hairwassers

Voorbereiding
Broer vertelt dat de voorbereiding eigenlijk niks anders was dan zijn vast patroon aan te houden door drie maal per week op de fiets te zitten.

DE FIETS: een van zijn fietsen heeft Broer omgebouwd tot een tijdritfiets en voorzien van een tijdritstuur en een dicht achterwiel. Dan schijn je zomaar 1 kilometer per uur harder te kunnen.

OUTFIT: het tricot is een ‘’snel pak’ en met een tijdrithelm met scherm.  Met deze helm was het drinken best lastig. Dat drinken koste te veel tijd en dan komt het goed van pas dat Broer een ‘droge fietser’ is.

De wedstrijd
Broer wilde eigenlijk helemaal niet aan het werelduurrecord meedoen. Door de vasthoudendheid van zijn beste vriend Ben Pouwels moest het dan toch gebeuren. De wielerbaan in Geleen ligt er netjes bij en om 11.00 uur valt het startschot. Broer is gretig en gaat eigenlijk voor zijn doen al te snel. Doorgaan is het enige wat telt en dat heeft best wat kruim gekost. Zoals de meesten van VlugTrug hem kennen laat Broer niets merken. Draaien en draaien. De laatste ronde wordt met een fluitsignaal aangegeven en secuur afgeteld van 10 naar 0. Met veel spanning heeft zijn Annie de rondes gevolgd. Zij is supertrots op de prestatie van haar Gerard. De support van VlugTruggers en oud-renners van ‘vroeger’ maakten de dag compleet.

Namens het bestuur en leden van WTTC VlugTrug: van harte gefeliciteerd!

Werelduurrecord prijsuitreiking aan Gerard Hairwassers