Het is begin maart 2023. Het is koud, guur en regenachtig. Niet echt weer waarbij ik al denk aan het wegseizoen op de racefiets. Toch monteer ik mijn fietsendrager op de auto en zet ik mijn racefiets erop. Het is vrijdagavond 3 maart 2023 en ik maak mij klaar voor de NTFU-trainersdag.

Eind maart en geheel april zal ik (samen met andere Vlug Truggers) Bart Stevens ondersteunen bij de Start-2-Bike race. Een goede voorbereiding daarvoor is wel gewenst, ook al ben ik niet de trainer. En hoewel de NTFU-trainersdag natuurlijk primair bedoeld is voor trainers, heb je er als assistent-trainer ook veel aan. Een aanrader dus, nee eigenlijk een must.

Om 09:35u stond ik in Veenendaal op een vrijwel verlaten industrieterrein. Maar in het clubhuis van de AXA Valleirenners was al volk en was het lekker warm. Na een introductie door Robbert-Jan Herder en veel koffie kwam het moment om in groepjes de eerste opdracht (zonder fiets) voor te bereiden: verzin een leuke warming-up als alternatief voor het spel ‘tikkertje’. Gelijk een beroep op je creativiteit dus, maar wel in een groepje. De uitoefening vond buiten plaats. Hierna weer naar binnen, nog meer koffie en een verdieping van de theorie: de veiligheidscheck, opbouw van de training en trainingsvormen, didaktiek en pedagogiek.

Na de lunch was het tijd om buiten de praktijk te oefenen. In 4 groepjes werd een trainingsonderdeel voorbereid: de warming-up, remmen en schakelen, bochten rijden en tenslotte klimmen en dalen. De woordvoerder van een groep gaf voorafgaand uitleg over de oefening aan de andere groepen en kreeg na de oefening feedback van de groep en Robbert-Jan. Ik was woordvoeder van mijn groep en kreeg waardevolle tips terug.

Alle instructies en oefeningen werden gedaan in het clubhuis en op het (afgesloten) parcours van de Valleirenners. Een prachtig parcours met mooi asfalt en zelfs kombochten. Prima om te trainen en oefenen.

Voor de laatste oefening – klimmen en dalen – zijn we de weg opgegaan en naar de Amerongse Berg gereden. Eerst de uitleg van de oefening door de verantwoordelijke groep en daarna zijn we de ‘berg’ 2x opgereden. Lekker die hm’s.

Na deze klimstage sloot Robbert-Jan bij terugkomst in het clubhuis de dag af met een samenvatting en een terugkoppeling. Al met al een erg nuttige en leuke dag. Met veel gelijkgestemden je favoriete hobby uitdiepen ter voorbereiding op de Start 2 Bike-trainingen, met als doel het veilig enthousiasmeren van nieuwbakken wielrenners, is erg leuk. Het was een lange dag (ik was om 18:15u weer thuis), het bleef niet de gehele dag droog, de wind was stevig en de koffie heet.

Op naar de Start 2 Bike van Vlug Trug!