Nu het langzaam aan weer voorjaar wordt en de Start2Bike voor de Racefiets zich aandient is het een goed moment om terug te kijken op de Start2bike MTB van 2023.

Na een intensieve train-de-trainer dag in Oldebroek (Nabij Zwolle) was ondergetekende klaargestoomd om Start2Bike trainer te worden. Nou ja, de basis was gelegd zullen we maar zeggen. Belangrijk was vooral het ‘meelopen’ met de Start2bike Race van Bart Stevens en Lex Muller. Na van Bart de kneepjes van het trainersvak goed te hebben afgekeken en  kennisoverdracht van Mark de Laat als voormalig MTB trainer (bedankt nog heren!) ontstond het nodige zelfvertrouwen om op 16 september voor de groep te gaan staan.  Met Perry van Oorschot, Jeffrey Hoevenaars en Ad van Schijndel als hulptrainers kon dat eigenlijk ook niet mis gaan.

Op een zonovergoten (bijna niet meer voor te stellen) zaterdag 16 september zijn we bij de Pettelaar gestart met 12 deelnemers. Een groep met een fors verschil in ervaring. Een aantal deelnemers had al veel MTB ervaring. Zij hadden de cursus als grap cadeau gedaan aan één van de mannen die eerder een flinke val maakte waar de trauma helikopter aan te pas moest komen. De overige deelnemers waren echt beginner of onlangs gestart. Ondanks het verschil van ervaring in de groep was er een goede sfeer en kon iedereen van elkaar leren.

Het programma van dag 1 was ‘Remmen en Schakelen’ naast kennismaking en de materiaalcheck. Afsluiting een korte route van de Pettelaar over de MTB route ‘Den Dungen’ tot aan de rotonde bij ’t Woud.

Op dag 2 stond Balans (obstakels) en Bochten op het programma. Dit werd voorheen op het terrein van Coudewater gedaan maar dat is intussen een bouwlocatie en dus niet meer bruikbaar. Op zoek dus naar een nieuwe locatie en die gevonden op een veldje naast een oud gemaal uit de Aa aan het Orionpad op de Brand. Daar is het rustig, staan wat bomen en is een mooie helling. Een ideaal trainingsveldje.
De ochtend werd afgesloten met een tochtje over de bochtige delen van de Berlicum route.


Op dag 3 naast herhaling van de vorige keer Klimmen & Dalen en Mul zand. Met als afsluiting een best pittig tochtje richting Rosmalen (de oude stort en de zandverstuiving) en Nuland.
Hierin de nodige klimmetjes, afdalingen en mul zand.

Dag vier zijn we vertrokken vanuit Schijndel (bij de Schaapskooi) en hebben we al het geleerde in praktijk gebracht tijdens een mooie route door de ‘Eerdse bergen’ met de Vlagheide als kers op de taart.

Terugkijkend was het, zo voor de eerste keer een geslaagde Start2Bike, al was het maar vanwege het prachtige weer. De deelnemers waren enthousiast en leergierig, ook de meer ervaren deelnemers. Het is verklaarbaar maar helaas zijn geen van de deelnemers mee gaan fietsen in de groepen. Dat is een mooie uitdaging voor de volgende Start2Bike MTB!

Jaap Claerhoudt