Voortdurend hoor je berichten over fietsen of onderdelen die niet te krijgen zijn. Henri van Son ging langs bij Stephan van Dam van Kivada Wielersport om te vragen hoe het nu zit.

“De belangrijkste oorzaak van het materiaal en fietsentekort is dat vanwege corona vier maanden lang alle productie in Azië heeft stilgelegen. Dat geldt niet alleen voor de fietsenfabrieken, maar ook voor de aluminiumfabrieken, zodat er bijvoorbeeld geen crankstellen gemaakt konden worden.  Van die vier maanden achterstand hebben we nog steeds last.

Tegelijkertijd is ook vanwege corona de vraag naar fietsen enorm toegenomen. Sportscholen gingen dicht, sporten in teamverband mocht niet meer en mensen gingen op zoek naar sporten die je individueel of met twee nog mocht doen zoals lopen, suppen en fietsen. Dit was niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Stephan van Dam van Kivada

In het voorjaar van 2020 hebben we nog veel fietsen kunnen verkopen omdat we nog voorraad hadden. De ‘nieuwe fietsers’ kochten vooral ‘instap fietsen’ tot 1500 euro en tweedehands fietsen. Vanaf mei moesten we mensen teleur gaan stellen. Er was niet meer aan fietsen te komen. Van mei tot  september 2020 moesten we wel 4 mensen per dag vertellen dat we ze geen fiets konden verkopen. Dat is voor ons als fietsenzaak natuurlijk zuur en je moet mensen teleurstellen. We noteerden wat de mensen zochten zodat als er iets binnenkwam we ze nog konden bellen. Het ging hier toen vooral om racefietsen.

Vanaf oktober is er nu weer de vraag naar mountainbikes. Helaas hebben we nu niet veel fietsen op voorraad en zijn we dus vooral afhankelijk van wat er geleverd kan worden. De gemiddelde maten zijn nog wel te krijgen, maar de duurdere grote fietsen van maat 61 en groter en de kleine fietsen zijn moeilijk aan te komen. Vooral voor Nederland is dit een probleem omdat Nederlanders nogal groot zijn.

Op dit moment is alleen de werkplaats open. Gelukkig hebben we voldoende onderdelen in huis om de reparaties te kunnen doen, al is het een enkele keer voor gekomen dat we een onderdeel van een fiets in de showroom hebben moeten halen.

De onderdelen die we nu in huis hebben, die hebben we in oktober al besteld. We hebben toen zo veel mogelijk besteld en daar zijn we nu blij mee. Voor corona was het ‘vandaag bestellen en morgen geleverd’, zo is het nu echt niet meer.”.

Artikel geschreven door: Henri van Son