25 maart 2023: dag I en daarmee de aftrap van Start2Bike-race 2023. Laten we beginnen met het weer: een stevige wind, soms met harde windstoten, niet echt warm en buien. Het was dus geen weer om enthousiast van te worden als beginnend fietser. Een deelnemer had zich ziek gemeld dus om 09:00u stonden naast de 4 trainers 3 deelnemers klaar voor de eerste les. Bij de kennismaking en een korte introductie bleek al dat de deelnemers al wel fietservaring hebben. Leuk dat ze zich dan toch hebben aangemeld voor Start2Bike. Maar goed: er is altijd wat te leren op het vlak van fietsen.

Op zo’n 1e dag sta je als deelnemer en trainer veel stil. En dat merk je: op een gegeven moment word je tot op het bot koud (en nat). Maar theorie is in dit stadium erg belangrijk: zijn de fietsen van de deelnemers veilig (‘M-check’), hoe is de zit op de fiets, wat is de gedragscode, positie + vastmaken en dragen van de helm, wel/geen klikpedalen, bandenspanning. Dit moet allemaal duidelijk zijn voordat er een meter gereden kan worden.

De eerste oefening na het warmrijden was de rem- en schakeloefening. Op het kleine blad voor aanrijden op een met pionnen uitgezet vak, stevig remmen door beide remmen in te knijpen, achterop het zadel gaan zitten, blijven trappen en nagenoeg tot stilstand te komen. Dan uitklikken, een voet aan de grond, weer optrekken en een rondje rijden. Tijdens het rijden van het rondje de ketting op de cassette verplaatsen en kijken wat dat doet met de kracht van het trappen.

Helaas brak bij Bob bij het schakelen de pad van de achterderailleur af waardoor hij niet meer kon deelnemen en lopend naar huis moest. Erg jammer!

De 2e oefening was de vossenjacht. In een vlak van 10x10m reden de deelnemers en een trainer rond. Iemand van hen had de ‘vos’ is haar/zijn achterzak en de anderen moesten die afpakken. Een mooie oefening voor balans, vertrouwen op de fiets, bochten draaien en remmen. Een het spelelement maakt het leuk om te doen.

Dag I kon helaas niet afgesloten worden met het rijden van een gezamenlijke toerrit. De wind(stoten) was/waren te fel en het risico was daarmee – met een onervaren groep deelnemers – te groot. We zijn bij Boer Goossens een kop koffie gaan drinken en hebben de eerste dag nabesproken. Een leuke afsluiting van een koude en natte aftrap van Start2Bike-race 2023.

 

Lex Muller