1 April 2023 en dag II van de Start2Bike. “April doet wat hij wil” is een bekend gezegde en dat bleek maar weer. Net als op dag I stond er een stevig windje, was het regenachtig en grijs. Het weer was dus niet optimaal maar alle 4 deelnemers en 4 trainers stonden om 09:00u op het parkeerterrein achter Boer Goossens.

Snel na de introductie door Bart (inclusief materiaalcontrole) zijn we van start gegaan met warmfietsen en de uitgebreide remoefening. Herhaling van de remproef van dag I en uitbreiden t.o.v. dag I door het toevoegen van remmen met alleen de voor- of achterrem en het staand optrekken na remmen. Na de remproef kwam – wederom na een goede uitleg door Bart – de slalom. Je zag de deelnemers mede hierdoor groeien in vertrouwen op de fiets. Leuk om te zien!

Tenslotte de slakkenrace, de 1e keer zonder veel uitleg (“probeer het maar”) en de 2e keer met bijbehorende uitleg. Ook deze oefening maakt dat de deelnemers met meer gevoel op hun fiets zitten.

Dag II werd afgesloten met het rijden van een 18 km-rit in formatie rondom Den Dungen. Het was gelukkig droog; het was voor alle deelnemers de eerste keer dus sowieso al extra spannend. Bart nam voorafgaand alle commando’s en tekens goed door en maakte duidelijk hoe het rijden 2-aan-2 en het doordraaien in een groep werkt. Toen was het tijd om te gaan rijden. Ik heb alleen maar positieve geluiden gehoord en blije gezichten gezien. Dit was toch het echte rijden, in een groep. Het niveau van de deelnemers is grotendeels gelijk aan elkaar en dat merk je bij het fietsen. Iedereen deed zijn best om de commando’s en tekens goed door te geven en de 1e rit werd zonder problemen verreden. Alle deelnemers gingen (zo leek het) met een goed gevoel huiswaarts.

Lex Muller